не, защото са на базата на един протокол.
Колеги, моля за съвет относно прилагане на алтернативно счетоводство с цел да не се осчетоводява цялостен производствен процес - става въпрос за дружество, което има магазин за дрехи, които купува и продава, както и други стоки, но има и на месец по две-три ушити рокли и/или костюми. Идеята е ако има начин,който не е грешен да се приложи в практиката.
Да благодаря Ви за мнението , аз също така го тълкувам, а относно лекотоварни автомобили съм категоричен , че се начислява ддс, именно вторият въпрос тук за кооперацията мисля, че е точно такъв.
Да, това всъщност подкрепя и моята теза, по съответните казуси/малко по различни от тези които са в отговор от ирена/ . но не по-малко интересни :) ,защото бих казал,че повечето автомобили които фирмите купуват от автокъщи по чл.143 определено не са леки по смисъла на зддс.
Да,видях, някой е цитирал това което търся, но го няма самият документ от МФ.
Не ми отваря първият линк. А и може ако тук някой знае нещо повече и може да внесе яснота нека го направи, няма смисъл да четем други форуми, не сме малко народ :)
Да за този казус е така, съгласен съм, но тогава си плащаш ддс-то на лекия автомобил внос, после продаваш без ддс. Не знам обаче дали, когато е закупен от автокъща в БГ по специален режим на маржа и няма включено ддс - после може да продадеш без ддс съгл.чл.50/вр70 казусите са различни.
 
По-интересно ми е казус, при който има лекотоварен автомобил/микробус/бус/ както беше и другия случай и съответно е закупен от дилър няма включен ддс съгл.чл.143 и последващата му продажба като актив.
Колеги как бихте постъпили при тези два варианта, за воп имаме прикачено становище благодарение на irenabrili. 
Какво не Ви харесва в текста "Освободена е доставката на стоки или услуги...
при производството, придобиването или вноса на които не е било налице право на приспадане на данъчен кредит на основание чл. 70." ?! :smile1:
Чл. 70. (1) Правото на приспадане на данъчен кредит не е налице, независимо че са изпълнени условията на чл. 69 или 74, когато:
...................
4. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) е придобит или внесен мотоциклет или лек автомобил;"

За това условие според мен не се отнася за лек автомобил закупен от дилър по чл.143 а за случай, в които е имало начислен и неизползван дк. Примера , който са посочили по ми изглежда като все едно е закупен от фл или фирма нерег по зддс, затова мисля и в двата случая трябва да се начисли ддс при последваща доставка.

Вторият случай не беше за лек автомобил.
Колеги , някой ако има мнение по въпроса ще се радвам да чуя и други мнения - как и при какви обстоятелства може фирма, която е закупила от дилър на мпс в България - /било то товарно или леко/ с ф-ра без начислено ддс съгл чл.143 от ЗДДС , после да я продаде БЕЗ да начисли ДДС съглсно чл.50.ал.1,т.2 ЗДДС .
Здравейте, zlatito811,
Продайте без данък на основание чл. 50, ал. 1, т. 2 от ЗДДС.

Не мисля,че толкова смело може да се използва този член при препродадени коли закупени от дилъри, дори и да става въпрос за лек автомобил то в самата фактура няма включено ддс, за да говорим за неначисляване при последваща продажба. Според мен не сте права.Трябва да бъде обложена доставката по общия ред.
И аз търся отговор на тези въпроси, ако някой може да помогне, благодаря
Здравейте и Ви Благодаря за изчерпателния коментар, най-вероятно е така! Но все пак бих искал да се включат и други колеги, които са имали такива казуси, да разбера нещо от практиката, ако са минали през такава процедура,благодаря
Добре, аз това, което постнах от закона май нещо не го коментирахме? Как ще се обложи нещо, което е изключение от общата практика? По коя наредба
Колеги, като се има предвид следните факти при дерегистрация по зддс

          Към датата на дерегистрацията се приема, че лицето извършва доставка по смисъла на закона на всички налични стоки и/или услуги, за които е ползвало изцяло или частично данъчен кредит (Чл.111, ал. 1, Д.В. бр.108, в сила от 19.12.2007 г. ) и които са:
1. активи по смисъла на Закона за счетоводството, или
2. активи по смисъла на Закона за корпоративното подоходно облагане, различни от тези по т. 1.
Изключение от горната хипотеза – не се облагат активите:
 
3. при преобразуване на регистрирано юридическо лице, ако новообразуваното или правоприемащото лице е регистрирано по този закон или се регистрира по реда и в срока по чл. 132 от ЗДДС - само за наличните стоки към датата на регистрация,


В частност имам питане за ЮЛ(с капитал апортни вноски представляващи дма на дружеството), което е дерегистрирано поради неплатени задължения по зддс,(но на апортиращото дружество) и  единствените му активи са недвижими имоти предмет на апортните вноски, дали самите апортни вноски ще бъдат обложени с ддс? Самото дружество беше регистрирано по чл.132.
ПКО + ЛИХВЕН ЛИСТ. Ако има някой по-компетентен да ме поправи, но се съмнявам :)
Не е необходимо да се издава касов бон.
Ами не, няма лихви и не е изтекъл, няма да се включване договора за продажба на дяла нищо свързано с дпв, идеята е задължението на кого следва да се изплати при такива обстоятелства.
Привет, МОЛЯ ВИ, за мнение относно следния казус-
Фирмата ми е 50% съдружник в друго Юл, оод, на което е предоставило ДПВ преди година, която не ми е издължена към момента, но предстои продажба на моя дял, какво се случва с тези пари, на мен ли остават дълг или на купувача на моя дял?